کد خبر: ۵۷۹۵۵۱
تعداد نظرات: ۱ نظر
تاریخ انتشار : ۱۹ اسفند ۱۳۹۷ - ۱۴:۳۸

شوک مهیب شورای شهر!| درخواست حکم حکومتی برای باغ‌های تهران

شورای یک‌دست و اصلاح‌طلب تهران چند روز پیش با موافقت اکثریت، رأی به ساخت‌وساز در ۶۲ باغ در تهران داد و هنوز واکنش‌ها به این رأی از درون و بیرون شورا ادامه دارد.
آفتاب‌‌نیوز :
در جدیدترین واکنش، رئیس کمیته سلامت شورای شهر تهران در اظهارنظری از لزوم اخذ حکم حکومتی برای حفظ باغ‌های تهران سخن گفت. 

به گزارش آفتاب‎نیوز؛ ناهید خداکرمی با توضیح دلایل رأی‌ندادن به استفساریه تعیین‌تکلیف پرونده ۶۲ باغ در تهران گفت: درست است که پرونده این ۶۲ باغ قبل از لغو مصوبه برج‌باغ تشکیل شد، اما می‌توانستیم راه حل دیگری پیدا کنیم تا مانع ساخت‌وساز در این ۶۲ باغ شویم. از سوی دیگر، اعضای شورا و شهرداری تهران با دفاع از این تصمیم، آن را ناگزیر و مفید برای تهران معرفی کرده‌اند.

شوک مهیب شورای شهر!| درخواست حکم حکومتی برای باغ‌های تهران
 
بدترین عملکرد
۶۲ باغی که به‌تازگی حکم ساخت‌وساز و در حقیقت نابودی آن‌ها با امضای اعضای شورا صادر شد، در مجموع ۱۶ هکتار مساحت دارند و از معدود باغ‌های باقی‌مانده در مناطق شمالی شهر تهران هستند.
 
در همین رابطه یکی از خبرنگاران در توییتر خود با ارائه آمار و ارقامی نوشت: «از سال ۸۷ تا ۹۶ مجوز ‎برج‌باغ برای حدود ۵۰۰ باغ تهران صادر شد (۴۹۳ باغ با مساحت ۱۲۸هکتار در بیشترین حالت)؛ این یعنی مجوز ساخت‌وساز سالانه در ۴۹ باغ به مساحت ۱۲.۸ هکتار. شورای پنجم در یک روز مجوز «نابودی» ۶۲ باغ به مساحت ۱۶ هکتار را صادر کرد». او این اقدام را بدترین عملکرد یک‌ساله تاریخ شورا ارزیابی کرد.
 
قتل باغ در هفته درختکاری
در همین حال، محمد حقانی، رئیس کمیته محیط زیست دوره چهارم شورای شهر تهران، در گفت‌وگویی با «شرق» با انتقاد از این تصمیم اعضای کنونی شورای شهر گفت: «ابتدا باید گفت: درخواست حکم حکومتی برای چنین تصمیمی از سوی شورای شهر اصلا معنا نمی‌دهد؛ چراکه حکم حکومتی تنها برای مصوبات دولتی و مجلس است نه برای شورا؛ چون اصلا شورا چنین جایگاهی ندارد. دوم اینکه باید در نظر داشت در شرایطی که بین ۶۰ تا ۸۰ درصد باغات تهران از دست رفته و آخرین باغ‌ها باقی مانده و در شرایطی که مقام معظم رهبری و همه مسئولان روی حفظ باغات تأکید می‌کنند، باید پرسید چرا اعضای شورای شهر آن‌هم درست در هفته درختکاری که حساسیت‌ها روی موضوع درخت و باغ‌ها هم زیاد است، مجوز تخریب این باغ‌ها را صادر کرده‌اند؟».
 
این عضو سابق شورای شهر در ادامه می‌افزاید: «این ۶۲ باغ حجم درخور توجهی از باغات شمال تهران را شامل می‌شوند که ظرفیت اکولوژیکی بالایی دارند و دارای درختان کهنسالی هستند که ارزش هرکدام بسیار زیاد است و اصلا نمی‌توان آن‌ها را با این نهال‌هایی که تازه کاشته می‌شوند، مقایسه کرد. شورای شهر و شهرداری قاعدتا به خاطر پول مجوز این تخریب را صادر کرده‌اند، اما به اعتقاد من باید به هر روش دیگری که می‌توانستند، مانع از این کار می‌شدند؛ برای مثال می‌شد به‌جای صدور دستور تخریب با تهاتر و دادن زمین جایگزین و تصمیماتی از این دست مانع از این کار شد. اینکه گفته می‌شود شهرداری پول ندارد نیز پذیرفتنی نیست. اتفاقا شهرداری پول دارد، اما توان و ظرفیت استفاده از منابع مالی‌اش را ندارد».
 
به گفته محمد حقانی، چنین اقدامی از شورایی که ادعای محیط‌زیستی دارد و می‌گوید نگران سلامتی مردم و کیفیت هوا و محیط زیست شهر است، دور از انتظار بوده و من با چنین تصمیمی به‌شدت مخالف هستم. او در ادامه افزود: «ما خیلی خوشحال بودیم که شورای پنجم با رویکرد محیط‌زیستی کار خود را شروع کرد و جلوی تخریب باغات را هم گرفتند، اما حالا با اقدام جدیدشان کاری کرده‌اند که کاملا به ضرر شهر و شهروندان است. این در حالی است که در دوره قبلی شهرداری، آمار و مساحت این باغات را به ما که عضو شورا بودیم، نمی‌دادند و نمی‌دانستیم برج‌باغ چه حجمی از باغ‌های شهر را تخریب کرده است و به همین دلیل شرایط مقابله با آن را نداشتیم، اما حالا که شورا و شهرداری یک‌دست هستند، انتظار چنین اقداماتی را نداشتیم».
 
راه‌اندازی کمپین
ناهید خداکرمی، رئیس کمیته سلامت شورای شهر تهران نیز با بیان اینکه اعضای شورای شهر می‌توانستند در راستای حفظ این ۶۲ باغ با قوه قضائیه و دیوان عدالت اداری جلساتی برگزار کنند و ضمن برشمردن مزایای داشتن باغ در تهران آن‌ها را مجاب کنند که برخلاف رأی شورای شهر تهران رأی ندهند، در گفتگو با ایسنا اظهار کرد:
 
«بر اساس قانون حقوق مالکان و مکتسبه نباید منافع عموم مردم را نادیده بگیرند. استفساریه نیز حدود پنج ماه در شورای شهر بررسی شد و در نهایت اعضای شورا به نفع و نظر مالکان باغات احترام گذاشتند، اما می‌شد با مالکان باغات صحبت و از باب مسئولیت اجتماعی آن‌ها را مجاب کرد که باغ خود را با شهرداری تهاتر کنند یا در قالب خانه‌باغ از ساخت‌وساز در باغ‌هایشان جلوگیری کنند. البته من نمی‌دانم چند درصد مالکان این ۶۲ باغ مایل بودند که در قالب مصوبه خانه‌باغ از باغات خود دفاع کنند، ولی متأسفانه در سال‌های اخیر نتوانستیم فرهنگ حفظ درختان را گسترش دهیم و باید همه مردم جامعه نسبت به حفظ باغات احساس مسئولیت کنند.
 
وی با بیان اینکه باید قوه قضائیه به کمک شهرداری تهران بیاید، گفت: «حتی می‌توانیم برای حفظ این ۶۲ باغ و مابقی باغ‌های تهران، با راه‌اندازی کمپینی از حکم حکومتی و رأی قوه قضائیه کمک بگیریم؛ چراکه با نابودی و قطع هر درخت، یک بیماری به نسل آینده تزریق می‌کنیم. طبق اطلاع من یکی از باغات ۵۰۰ درخت دارد و فکر کنید که قرار است در این باغ برج ساخته شود و حدود یک‌سوم این درختان یعنی ۲۰۰ اصله درخت باید برای ساخت یک برج نابود شود».
 
برگ افتخاری برای شورا
در سوی دیگر، اما موافقان این تصمیم در شورای شهر نظری دیگر دارند؛ به‌عنوان‌مثال افشین حبیب‌زاده، معاون نظارت شورای شهر تهران، این تصمیم را برگ افتخاری در پرونده شورای پنجم می‌داند و می‌گوید: اینکه شورای شهر به ساخت‌وساز در ۶۲ باغ رأی مثبت داد تا ۵۰۸ باغ دیگر را نجات بدهد، این مصوبه برگ افتخاری برای شورای شهر پنجم است. شورای شهر از ساخت‌وساز طبق ضوابط قبل در سه هزار قطعه و نزدیک به هزارو ۶۰۰ هکتار از باغات با این مصوبه جلوگیری کرده. ما بین بد و بدتر، بد را انتخاب کردیم.
 
وی اعلام کرد که شورای شهر برای حفظ باغات تهران مجبور شد که به ساخت‌وساز در ۶۲ باغ رأی مثبت دهد. حبیب‌زاده در مورد چرایی رأی شورا به ساخت‌وساز در ۶۲ باغ در تهران بر اساس مصوبه لغوشده «برج‌باغ» با بیان اینکه این روز‌ها این موضوع حساسیت زیادی را ایجاد کرده است، گفت: شهریورماه سال ۱۳۹۶ بعد از آنکه به شورای شهر وارد شدیم، دو طرح را به شورای شهر آوردیم که یکی از آن‌ها جلوگیری از صدور مجوز ساخت در باغات بود که اعلام وصول شد و نهایتا ۲۲ اسفندماه سال ۱۳۹۶ طرحی تحت عنوان الزام شهرداری تهران به ارائه لایحه تغییر ضوابط ساخت‌وساز در باغ در راستای جلوگیری از صدور مجوز ساخت در باغات به تصویب رسید.
 
وی که به این استفساریه رأی مثبت داده است، با بیان اینکه بر اساس قانون، این مصوبه باید در مدت ۱۰ روز در هیئت تطبیق فرمانداری مورد بررسی و تأیید قرار می‌گرفت، اظهار کرد: متأسفانه باید در هفتم فروردین‌ماه سال ۱۳۹۷ مصوبه تأییدشده شورای شهر در مورد لغو مصوبه برج - باغ به شهرداری‌های مناطق ابلاغ می‌شد، اما به دلیل تغییرات مدیریتی، این مصوبه مهم در نهم اردیبهشت ماه سال ۱۳۹۷ ابلاغ شد و بنا بر گفته هاشمی، رئیس شورای شهر، هنگامی که شورا متوجه شد که لغو این مصوبه ابلاغ نشده است، پیگیری کرد تا هرچه زودتر ابلاغ شود. معاون نظارت شورای شهر تهران گفت: در اواخر بهمن ماه و اوایل اسفندماه سال جاری لایحه جایگزین برج - باغ تحت عنوان خانه‌باغ که سطح اشغال را از ۳۰ به ۱۵ درصد رساند و تعداد طبقات نیز حداکثر چهار طبقه شد، به‌عنوان جایگزین مصوبه برج - باغ مورد تصویب و بررسی قرار گرفت. شهرداری نباید لغو مصوبه برج - باغ را دیر ابلاغ می‌کرد، چراکه در این زمان برخی از مالکان نسبت به تسویه‌حساب عوارض اقدام و حقوق مکتسبه ایجاد کردند.
 
حبیب‌زاده با بیان اینکه متأسفانه بعد از فروردین‌ماه ۱۳۹۷ نیز برخی از شهرداران مناطق نسبت به دریافت عوارض برج‌باغ اقدام کردند و بیش از ۵۰۰ میلیارد تومان بعد از لغو مصوبه پول گرفته‌اند، ادامه داد: برایمان جای سؤال است که چرا شهرداری‌های مناطق، آن هم سیستمی، از مالکان عوارض گرفتند و ما حالا باید در این اوضاع اقتصادی این پول‌ها را برگردانیم.
 
معاون نظارت شورای شهر تهران با بیان اینکه اعضای شورای شهر مجبور بودند بین بد و بدتر، بد را انتخاب کنند، اظهار کرد: از زمان لغو مصوبه برج‌باغ و متوقف‌شدن ارائه پروانه تا امروز، ۵۷۰ باغ درخواست صدور پروانه دادند که تنها استفساریه در مورد تعیین‌تکلیف ۶۲ پرونده‌ای بود که قبل از اسفندماه تشکیل شده و عوارض خود را به صورت کامل و سیستمی پرداخت کرده بودند که تنها پرینت پروانه ساخت مانده بود، بنابراین حقوق مکتسبه برایشان ایجاد شده بود، اما از آن زمان تاکنون کارشان خوابیده بود.
 
وی با بیان اینکه مالکان می‌توانستند به دلیل توقف کارشان، آن هم بیش از یک سال به دیوان عدالت اداری بروند و شکایت کنند، ادامه داد: اگر دیوان عدالت اداری به دلیل حقوق مکتسبه مالکان با این پرونده‌ها موافقت می‌کرد، مجبور بودیم به ۵۷۰ درخواست ساخت‌وساز در باغ رأی مثبت بدهیم، چراکه برای این افراد حقوق مکتسبه ایجاد شده بود.

ترانه یلدا، معمار نیز در همین‎باره در روزنامه اعتماد نوشت: خبر تصمیم شورای شهر تهران مثل بمب در شبکه‌های خبری و اجتماعی پیچید و عکس‌العمل‌های شدیدی را در‌پی داشت و هنوز هم بعد از سه روز، خاطر جامعه شهری تهران آزرده و در آتش است. تصمیم شورا در دادن رای مثبت به پرسش شهرداری در مورد صدور مجوز برای ۶۲ باغی که گویی پارسال به اشتباه پروانه گرفته‌اند و عوارض‌شان را نیز پرداخت کرده‌اند، دم خروسی است که به این سادگی‌ها پنهان نمی‌توانیمش کرد.

افشین حبیب‌زاده، معاون نظارت شورای شهر با بیان اینکه متاسفانه بعد از فروردین‌ماه ۱۳۹۷ نیز برخی شهرداران مناطق نسبت به دریافت عوارض برج باغ اقدام کردند و بیش از ۵۰۰ میلیارد تومان بعد از لغو مصوبه پول گرفته‌اند به رسانه می‌گوید: برای‌مان جای سوال است که چرا شهرداری‌های مناطق آن هم به‌طور سیستمی از مالکان عوارض گرفتند و ما حالا باید در این اوضاع اقتصادی این پول‌ها را برگردانیم؟ پاسخ خیلی پیچیده نیست، اگرچه رسیدن به یک راه‌حل موثر و پایدار از قرار هنوز مورد وفاق و توجه دوستان در شهرداری و شورا قرار نگرفته است:

۱- شهرداری برای هزینه‌های بسیار بالایش به پول نیاز دارد و این هزاران میلیاردی را از زمان آقای کرباسچی تاکنون از راه فروش تراکم و صدور مجوز برج باغ به دست آورده است.

۲- اگرچه به گفته چند ماه پیش خانم صدراعظم نوری، رییس کمیسیون محیط زیست شورا...

درآمد از برج باغ برای شهرداری تنها یک درصد درآمدهایش بوده است، اما اکنون که تمام شهر تهران ۵ طبقه شده و در این شرایط رکودی اقتصادی، دیگر کمتر کسی راغب به ساخت و ساز است، به هر حال کاچی به ز. هیچی! و تا پیدا نشدن راه‌حلی موثر، باقیمانده باغ‌ها نیز محکوم به فنا هستند.

۳- ما از چندین دهه قبل قوانینی داشته‌ایم که ساخت‌وساز را در باغ‌های شهری ممنوع کرده‌اند. منتها یک‌سره از سوی شهرداری نادیده انگاشته شده‌اند.

۴- شهرداری و شورای پنجم از پارسال به صرافت افتادند، چاره‌ای برای بیشتر از پیش قربانی نکردن باغ‌ها بیابند و گام‌های قابل تحسینی هم برداشتند تا اینکه طلسم مصوبه برج باغ شکست و شبح آن مدتی از روی سر تهران کنار رفت. البته در این مدت برج‌سازی همچنان بر اساس مجوز‌های قبلی ادامه داشت و دارد...

۵- حال با پیش آمدن این قضیه اخیر، همه متوجه شدیم که هنوز چاره درستی برای کسب درآمد‌های پایدار برای شهرداری پیدا نشده است. یعنی کسب عوارضی که بتواند کفاف هزینه‌های بسیار بالای شهرداری را بدهد.

۶- اعضای شورای شهر عنوان کرده‌اند که ناچار بوده‌اند بین بد و بدتر انتخاب کنند، چرا که اگر به این ۶۲ باغ مجوز ساخت و ساز در باغ را نمی‌دادند، مالکان می‌توانستند در دیوان عدالت اداری کل مصوبه را زیر سوال ببرند، در حالی که برخی کارشناسان حقوقی معتقدند که لزوما رای دیوان عدالت اداری به همه پرونده‌ها با این موضوع، تایید حکم ساخت و ساز نباید باشد. یعنی این‌گونه نیست که با ارجاع پرونده‌ها به دیوان عدالت اداری، دیوان مصوبه قانونی و در‌راستای حقوق همگانی شورای پنجم در ۲۲ اسفند ۹۶ مبنی بر لغو مصوبه برج باغ را نقض کند و برای ۶۲ پرونده موجود، رای به ساخت و ساز بدهد بلکه رای دیوان، پرونده به پرونده و پلاک به پلاک متناسب با شرایط متفاوت است.

۷- گمان بر این است که شهرداری خودش هم در فاصله اسفند ماه سال گذشته که مصوبه برج باغ لغو شد تا فروردین که مالکان ۶۲ باغ چند صد میلیارد را به حسابش ریختند (احتمالا به تشویق خود شهرداری) و نیز پس از آن - که صدور مجوز نهایی معلق مانده بوده- دچار شک و تردید بوده است! و بالاخره در نیمه اسفند و مصادف با روز درختکاری تصمیم گرفته است، باقیمانده باغ‌های تهران را به دست ساخت و ساز بسپارد.

۸- به هر حال، شهرداری با اعلام بودجه ۹۸ خود، که چند هزار میلیارد هم بیشتر از بودجه سال قبلش است! نشان داد که هنوز خیال تغییر در رویکردش به شهر را ندارد و حاضر نشده است در شرایط رکود به وضعیت خود سروسامانی بدهد و سبک‌سازی در تشکیلاتش را به فعل درآورد یا از بودجه‌های ولخرجانه دست بکشد و به نگهداری و ارتقای کیفیت شهر موجود و رسیدگی به مسائل و آسیب‌های واقعی شهر تهران بپردازد. (البته نیتش هست و نشانه‌اش پیوستن دکتر حناچی به جنبش دوچرخه‌سواران!)، اما هنوز راهکار‌ها پیدا نشده‌اند یا اگر پیدا شده‌اند، هنوز جا نیفتاده‌اند! و رنگ رخسار بودجه هم نشان از همین داشت.

الهام فخاری عضو شورای شهر هم در گفتگو با ایسنا، با بیان اینکه می‌شود با کمک مشاوران حقوقی با مالکان باغ‌ها مذاکره کرد و بدون نقض حقوق عمومی، راه‌حل دیگری جز ساخت و ساز در باغ‌ها اتخاذ کرد، گفته است: باور دارم ما مسوولیت داریم با همراه کردن نهاد‌های مدنی در راستای تامین حقوق عمومی و حتی چاره‌جویی قضایی راه‌حل‌های کم هزینه‌تر و کم خطر‌تری را برای شهر تهران پیدا کنیم.

یکی از دوستان نیز امروز برای‌مان نوشته است: من دو سالی بود که از خیابان زعفرانیه رد نشده بودم تا دیروز که‌ای کاش باز هم رد نمی‌شدم! خیابان عملا تبدیل به کارگاه ساختمانی شده و یک درخت‌کشی بزرگ به راه افتاده. شهرداری مجوز داده که خانه‌های ویلایی یکی، دو طبقه با باغ‌های بزرگ چند صد متری تبدیل به ساختمان‌های ده، دوازده طبقه بشوند، اما حتی نیم متر عقب‌نشینی نداده و در نتیجه هر جا که دیواری بالا رفته، شاخ و برگ درختان را قطع کرده‌اند که مزاحم کارشان نباشد! بگذریم از درختانی که برای عبور ماشین‌آلات و خاکبرداری از بن قطع شده‌اند. شهردار محترم که مشغول دوچرخه‌سواری سه‌شنبه هستند و اعضای شورا هم در حال جنگ و جدال با یکدیگر! ما مانده‌ایم و آخرین نفس‌های شمیرانی که شاید همین الان هم مرده باشد.

بله، شورای ما مردم شهر را مأیوس کرد، اما شاید هنوز وقت داشته باشد، جبران کند و حرفش را پس بگیرد؟! الله اعلم!
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
خبرهای مرتبط
انتشار یافته: ۱
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۰:۱۰ - ۱۳۹۷/۱۲/۲۰
0
2
واقعا تاسف‌اوره که همین اندک فضای سبز باقی مانده را نابود میکنید
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین